Om burnout te raken moet je eerst in vuur en vlam staan.

Ge├»nspireerd door deze uitspraak van Ayala Pines onderzocht ik voor mijn Masterthesis 1) als therapeut/coach en gedragstrainer in 2000  de zin van burnout. Toen begreep ik wat Pines' uitspraak werkelijk betekent: Mensen raken vooral burnout als hun werk de voornaamste zin van hun bestaan is. Ze zijn daardoor over-loyaal en staan echt 'on fire' voor hun werk. Dat vuur dooft helaas door een overmaat aan stress en dan lijkt het hele leven zinloos.

Daarom is het in burnoutbegeleiding belangrijk om naast het gebruikelijk GGZprotocol 2), zingeving in de begeleiding mee te nemen. Dit bleek ook uit mijn onderzoek. Dan krijgt een burnout Zin voor de rest van je leven. Nieuwe zingeving is namelijk essentieel om herhaling te voorkomen.

De stress en burnoutbegeleiding in Phasecoaching beslaat een termijn van 12 weken waarin 6 gesprekken. De client werkt in overleg met de (bedrijfs)arts dan aangepast door. Daarin geven we ook de aandacht die nodig is om weer zinvol te kunnen leven en werken.Het boek 'Zin in burnout, recepten voor vitaliteit' door Anne-Lies & Marijk Hustings hoort hier bij. Lees hier meer over het boek>>

1) ' Burnout: van overleven naar zinvol leven'  Masterthesis stressmanagement 2003
2) GGZ protocol: assertiviteit, timemanagement, rationeel denken, ontspanning, mindfulness 2001.